Sağlıklı Diyet Listeleri Nasıl Olur?

Fazla kiloları bulunan hemen herkes, özellikle de son zamanlarda arama motorlarında sağlıklı diyet listeleri nasıl olur? Sorusunu sorarak çeşitli cevaplar peşinde koşmaktadır. Bizlerde sizler için bu sorunun cevabını araştırdık. Mükemmel bir makale hazırladık ve bu yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Diyet Listesi Nedir?


Sağlıklı diyet listeleri ve kilo vermek açısından kolay diyet uygulamaları bireyin boy, cinsiyet, yaş, kilo, fiziksel aktivite seviyelerine göre hazırlanan beslenme programları olarak tanımlanır. Bu listeler, genel itibari ile yalnızca kilo verme amaçlı uygulanmamaktadır. Aynı zamanda kilo alma, sağlıklı beslenme ya da tedavi amaçlı uygulanan sağlıklı diyet uygulamaları da mevcuttur.

Özellikle de tiroidi, diyabet, böbrek,yüksek tansiyon hastalarına ve gıda intoleransı bulunan kişilere özel diyet listeleri tedavi amaçlı çok sık uygulamaktadır.Diyet listelerinin doğru bir şekilde netice vermesi açısından kişiye özgü hazırlanması ve gerekli olan besin değerlerini içermesi gerekir.

Kişilere Özel Diyet Listeleri Nasıl Hazırlanır?


Hemen her kişinin gün içerisinde alması gerekli olan enerji miktarı değişiklik gösterir. Sağlıklı diyet uygulamaları hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus bireyin antropometrik ölçümlerinin alınmış olmasıdır. Özellikle de yaş, kilo, boy değerleri antropometrik ölçüm değerleri olarak tanımlanır.

Bu değerler ile beraber kişinin cinsiyeti, fiziksel aktivite ve spor yapma durumu önemli hususlar olmaktadır. Çalışma durumu, hareketli yaşam veya da masa başı iş hayatı gün içerisinde alınması gereken kaloriyi de etkiler.

Sağlıklı Diyet Listeleri Nasıl Olur?


Bütün ölçüler alındıktan sonra sağlıklı bir diyet listesi oluşturulabilir. Sağlıklı diyet listeleri genel itibariyle yağ, karbonhidrat, protein kaynaklarını içermelidir. Diyet listelerinin kalorisi ortalama %12-15 ile protein kaynakları %55 ile yüzde 60’lı karbonhidrat kaynakları ve en son %25 ile 30’unu yağ kaynakları oluşturmaktadır.

Diyet Listeleri Neden Diyetisyen Tarafından hazırlanmalıdır?


Diyetisyen, hastalıkların ve sağlıklı beslenmenin tedavisinde uygulanan listeler ile ilgili en bilgili ve donanımlı kişidir. Beslenme düzeninin düzgün ve doğru neticeler vermesi listenin besinleri, dengeli ve yeterli şekilde içermesine bağlıdır. Kan değerleri neticelerine ya da hastalık durumuna göre tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinler değişiklik gösterir.

Yazacaklarımız bu kadar. Sağlıklı günler diliyoruz.

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski