Tiroid Hastaları için Tiroid Diyeti Listesi

Tiroid, genellikle hastalık olarak bilinir fakat soluk borusunun ön kısmında bulunan bir organımızdır. Kelebeği andıran bir şekli vardır ve vücudumuzdaki pek çok hormonun üretimini sağlar. Tiroid bezi sayesinde salgılanan hormonlar vücutta kan dolaşımına karışır. Tiroid bezlerinin düzgün çalışması, vücudumuzda olan tüm metabolik süreçleri de ciddi şekilde etkiler.

Tiroid bezinde görülen hastalıklar iki türlüdür. Tiroid bezinden hormonların yetersiz salgılanması sonucu Hipotiroidizm oluşur. Diğeri de Hipertiroidi’dir. Bu hastalıkta da tiroid bezi daha aktif olarak çalışır ve hormon üretimini fazla yapar. En yaygın olarak görüleni ikinci türdür.

Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?


Bu hastalığın tedavisinde ilaç kullanımı, verilen diyet programları ve yapılan cerrahi yöntemler etkili olur. Bu tedavide hormonları normal seyrinde tutmak ve doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Bu hormonların yetersiz salgılanması sonucu obezite hastalığı oluşur. Fazla salgılanması sonucu da kilo verişe sebep olur. Her şeyin fazla olması vücudumuz için zararlı olur. Fazla kilo artışının diyet programıyla tedavisi sağlanarak hormonların normal seviyeye taşınması sağlanır.

Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar?


Hormonlar yetersiz çalıştığı zaman enerji harcaması da az olur ve metabolizma bundan etkilenir. Bununla birlikte kiloda artış gözlemlenir. Dengeli ve düzenli beslenildiği takdirde, kilo kaybı gerçekleşir. Kilo vermede en önemli unsur, bolca hareket etmektir. Haftanın büyük çoğunluğunda yapılan spor ve egzersizler sayesinde metabolizma hızı da artar ve kilo kaybı görülür.

Ayrıca tiroid hastaları bazı gıdaları çok az yemesi gerekir, bazı gıdaları da tüketmesi gerekir. Tüketilmemesi gereken besinlerde soya ürünleri,brokoli, brüksel lahanası, turp, lahana, turp, yer fıstığı, çilek gibi besinler örnek verilebilir. İlaç kullanımından hemen sonra bu gıdaları tüketmek önerilmez.

Tüketilmesi gereken besinler, semizotu, greyfurt, biber, portakal, domates gibi antioksidan zengini gıdalardır. Selenyum kaynağı gıdaların da hormonların düzenli çalışmasında olumlu etkisi vardır. Bu gıdalara örnek olarak hindi ve tavuk eti, mantar, yumurta ve ay çekirdeğini verebiliriz. Tirozin bakımından zengin olan et, baklagiller ve süt ürünleri de tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

1 Haftalık Örnek Tiroid Diyet Listesi


Aşağıda verilen ölçüler kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

Uyanınca:

-1 bardak su

Kahvaltı:


-1 yumurta

-Domates, salatalık

-2 dilim peynir

-1 dilim esmer ekmek

Ara öğün:

-1 kupa yeşil çay ve 10 çiğ fındık

Öğlen:


-100 gr ızgara tavuk

-Bol yeşillikli salata

-3 yemek kaşığı yoğurt

-1 dilim ekmek

Akşam:


-1 kâse çorba

-1 porsiyon sebze yemeği

-Bol salata

Gece:


1 porsiyon meyve

Etiketler: tiroid diyeti, tiroit diyet listesi, tiroid hastları nasıl zayıflar

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski