Sporcu Beslenmesi ve Sporcu Diyeti

Spor yapanların en çok dikkat ettikleri konulardan biri de beslenmedir. Düzenli olarak yapılan sporun iyi bir beslenme ile desteklenmesi son derece önemlidir. Sporcuların güçlü ve dayanıklı olmaları kaslarının ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır. Kasların güçlenmesi bir sporcunun daha iyi kondisyona sahip olmasını sağlar ve bunun yanında uzun periyotlarla spor yapan sporcuların kaslarının sakatlanmamasını sağlar.

Kasların güçlenmesi için tabi ki en önemli yapı taşı proteindir. Protein tüketim miktarının önemli olduğu kadar protein kalitesi de önem arz etmektedir. Protein kalitesi, hangi protein içerikli ürünlerden ne kadar tüketilmesi gerektiğini belirleyen son derece önemli bir kavramdır.

Protein Tüketimi Nasıl Olmalıdır?


Bir sporcunun beslenme programında tabi ki en çok önem verilmesi gereken şey protein içeriğidir. Her sporcunun yaşına, kütlesine ve hedeflerine uygun şekilde günlük tüketilmesi gereken protein miktarı belirlenmektedir. Bu protein miktarını yakalamak için her besinin içeriğindeki protein miktarları belirlenir ve buna uygun bir beslenme programı çıkarılır.

Protein miktarına uygun şekilde program çıkarmak son derece kolaydır ancak önemli olan protein kalitesidir. Proteinler aminoasitlerden oluşur ve protein içerikli besinlerin sahip oldukları aminoasitler çeşitlilik göstermektedir. Farklı aminoasitlerin tüketilmesi ile sporcu diyeti daha kaliteli bir hale getirilmektedir.

Basitçe örneklemek gerekirse günlük protein ihtiyacı 100 gram olan bir sporcunun litresi 20 gram protein içeren sütten 5 litre içmesi önerilen bir durum değildir. Bunun yerine 1 litre süt tüketimine ilave olarak farklı protein kaynaklarını tüketerek günlük ihtiyacı karşılaması en doğru olan şekildir.

Sporcu Diyetinde Yer Verilmesi Gereken Besinler


Sporcular için protein tüketmek son derece önemliyken yüksek karbonhidrat ve yağ içeren besinlerin tüketilmemesi de o kadar önemlidir. Yüksek kalorili besinler yağlanmaya sebep olduğu için sporcunun kaslarının üzerinde bir yağ tabakası oluşmasına sebep olmaktadır.

Protein içerikli besinlerin bile pek çoğunun içinde yağ miktarı yüksek olmaktadır. Bun örnek olarak yumurta son derece iyi bir protein kaynağıdır ancak yumurtanın sarısında yağ oranının da yüksek olması sporcu diyetlerinde yumurtanın sadece beyazını tüketmeye daha mantıklı kılmaktadır. Bunun yanında tavuk eti de protein bakımından son derece zengin bir besindir ancak tavuk pişirilirken ekstra yağ kullanımı yapılması durumunda vücuda fazladan yağ gireceği için kilo alma durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle bu tip etlerin sporcular için tüketim tavsiyesi haşlamadır.

Protein almak için tavsiye edilen besinlerden biri de süt ve süt ürünleridir. Sütün yağlı olması durumunda elde edilen peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri de yağlı olacaktır. Fazla yağ demek fazla kalori demek olduğu için sporcular genellikle bu tip ürünlerin yağsız formlarını tercih etmektedir.

Sporcuların beslenmesi için pek çok parametre olduğu ve hem tüketilmesi gereken hem de tüketilmemesi gereken pek çok ürün olduğu bu şekilde de görülebilir.

Yazacaklarımız bu kadar. Sağlıklı günler diliyoruz.

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski