Kişiye Özel Diyet Listeleri Nasıl Hazırlanır?

Bazı kişilerin yaşadığı hastalıklar ya da metabolizmaya bağlı sıkıntılar sebebiyle özel diyet listeleri hazırlanması gerekmektedir. Bu diyet listelerinin farklı sebeplerle hazırlanması söz konusudur. Diyabet, tansiyon gibi hastalıklar diyet listelerinin düzenlenmesini zorunlu kılan hastalıkların başında gelmektedir.
 

Diyabet hastalarının günlük tükettikleri şeker miktarını, tansiyon hastalarının da tuz tüketimini kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu sebeple farklı diyet listelerinin kişiye özel hazırlanması gerekir.

Kişiye Özel Diyet Listeleri


Diyet listelerinin kişiye özel hazırlandığı durumlarda özen gösterilmesi gereken ana element odağında bir liste yapılır. Diyabet hastalarının günlük şeker tüketimi kısıtlanır ve öğünlerinin mümkün oldukça rafine şekerde uzak tutulması sağlanır. Şeker içerikli gıdaların yoğun tüketilmesi diyabet hastalığının durumuna da bağlı olarak hastayı son derece olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle şeker tüketiminin dengelenmesi için şekerin sadece doğal şeker kaynaklarından alındığı diyetler hazırlanmaktadır.

Tansiyon hastalarında da tuz tüketimi büyük sorun arz etmektedir. Gün içinde öğünlerinde çok fazla tuz tüketen bireylerin kan basınçları tehlikeli derece artar. Bu artış kişinin sağlığını pek çok yönden olumsuz etkilemektedir. Gün içinde tüketmesi gereken tuz miktarı kontrol altında tutulmak istenen kişilere düşük tuzlu besinler ile hazırlanmış bir diyet listesi önerilmektedir.

Kişiye Özel Diyet Listelerinin Önemi


Kişiye özel diyet listelerinin hazırlanması için sadece bir hastalık durumu olması gerekmez. Diyet listesinin kişiye özel olması için özel bir hedefe yönelik olması yeterlidir. Özel olarak yağ ya da karbonhidrat gibi besinleri yoğun olarak içeren besinleri daha az tüketmek isteyen kişilere özel diyet listeleri hazırlanmaktadır.

Sporcuların hedeflerine uygun olarak kas kütlesi arttırmaya yönelik ya da kilo vermeye yönelik pek çok liste hazırlanmaktadır. Bu listeler kişinin yaptığı sporun gerekliliklerine göre belirlenen nitelikler doğrultusunda yapılır. Örneğin yüksek kalori harcanan bir spor ile uğraşan kişilerin yüksek miktarda kalorili besinleri tüketmesi ve bunun yanında da kaslarını güçlendirecek şekilde protein içerikli besinler tüketmesi önerilmektedir. Bunun dışında kilo vermesi gereken sporculara da düşük kalorili diyetler önerilmektedir. Bu nedenle kişiye özel diyetlerin spesifik sebeplere uygun olacak şekilde planlandığını söylemek doğrudur.

Yazacaklarımız bu kadar. Sağlıklı günler diliyoruz.

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski