Formda Kalmak İçin Sporcu Protein Rehberi

Spor yapanlar, zayıflayanlar, formda kalmak için uğraşanlar; kısacası herkes bu işe ilk başladığında hemen her yerde proteinin ne kadar önemli bir besin öğesi olduğunu duymaya başlıyor. Peki, protein tam olarak nedir ve hangi besinlerde daha çok bulunur. Öncelikle proteini hayvansal proteinler ve bitkisel proteinler olarak ayırmamızda fayda var. Tahmin edebileceğiniz üzere hayvansal ürünlerden elde edilen proteine hayvansal proteinler; bitkisel ürünlerden elde edilen proteinlere ise bitkisel proteinler adı verilir. Örnek verecek olursak; kırmızı ette hayvansal protein bulunurken fasulyede bitkisel protein bulunmaktadır.

Protein nedir ne işe yarar konusunda bilgi verirken mutlaka proteinlerin sindirim hızı üzerinde de durulmalıdır. Şöyle ki bazı proteinler hızlı sindirilirken, bazı proteinler diğerlerine göre daha yavaş sindirilebilir. Spor yapanlar, zayıflamak isteyenler ve formda kalmak için uğraşanlar, her iki tip proteine de ihtiyaç duyarlar.

Proteinleri yavaş ve hızlı sindirilen proteinler olarak kategorize ettikten sonra hangi tip proteinin ne gibi özelliklere sahip olduğunu öğrenmeye çalışalım. Protein nedir ne işe yarar sorusuna cevap ararken mutlaka bu ayrımı da yapmalıyız.

Yavaş Sindirilen Proteinlerin Özellikleri;

  1. Uzun süre içerisinde sindirilirler,
  2. Gece uyumadan önce tüketilmeleri durumunda vücudun dinlenme esnasındaki protein ihtiyacını karşılamış olurlar.
  3. Bu tip proteinlere verilebilecek en iyi örnek kazein proteinidir
  4. Kazein proteini, süt ve süt ürünlerinde yoğun miktarda bulunurken, sporcular tarafından hazır olarak da alınabilirler.
  5. Uyumadan önce 1 büyük bardak süt, kazein proteini olarak vücudunuzun ihtiyacı olan proteini gece boyunca karşılayacaktır.

Hızlı Sindirilen Proteinlerin Özellikleri;

  • Kısa süre zarfında sindirilip kana karışan protein türlerine denir,
  • Antrenmanlarınızdan önce ve sonra almanız önerilir,
  • En ideal örneği; Whey Proteinidir. (Peynir altı suyundan elde edilen protein türü)
  • Antrenman sonrasında Whey Proteini tüketmek, kısa süre içerisinde kas yoğunluğunuzu arttırmaya yarayacaktır.

Proteinler; besinler yoluyla alınabileceği gibi hazır şekilde de alınabilirler. Protein ürünleri adı verilen ürünleri kullanarak vücudunuza ihtiyacı olan proteini kolayca sunabilirsiniz. Bu hususta oldukça dikkatli olmalı ve satın alacağınız ürünün kalitesinden emin olmalısınız. Protein tozunun ya da ürününün markası, içeriği, saklama koşulları, son kullanma tarihi, elde ediliş şekli gibi verileri dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Protein ürünleri satın almadan önce detaylı bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Protein tozu, en çok kullanılan protein ürünleri arasında yer almaktadır.

Yazacaklarımız bu kadar. Sağlıklı günler diliyoruz.

Etiketler: protein nedir, proteinli beslenme, protein tozu

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski