Vejetaryen Diyeti ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Vejetaryen diyetlerinden bir tanesini uygulayan insanlar, et ya da balık ürünleri yemezler, fakat yumurta ve süt ürünleri yemeye devam ederler. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almak dolayısı ile et yemesine gerek yoktur. Etsiz bir diyet, çeşitli sebeplerden dolayı daha iyi sağlığa koşullarına yol açabilir.

Bir sebep, vejetaryen bir diyet uygulayan pek çok insanın, antioksidan ve lif sağlayan yüksek oranda taze, sağlıklı, bitki kökenli gıdalar tüketme eğilimindedir. Bir insan vejetaryen diyeti yapmadan önce vücudunun enerjisini karşılayacak besinleri çok iyi seçmesi gerekmektedir,

Birçok çalışma, vejetaryen bir diyetin çeşitli sağlık yararları sağlayabileceği hususunda ortak kararlara varmaktadır. Çalışmalar, vegan veya vejetaryen olan bir diyetin kardiyovasküler hastalık ve çeşitli kanser türlerini çok daha az yaşanan bir orana indireceğini göstermektedir.

Et dışı bir diyet de obezite ve tip 2 diyabet içeren metabolik sendrom riskini önemli, oranda azaltabilir. 2019 yılının Gallup araştırmasına, ABD'de insanların % 5’i, 55 yaş ve üzeri insanların % 2’si, bu yaş 18-34 yıl % 8 ve 35-54 yaş arası insanların% 7 de içinde bulunmak üzere, vejetaryen olarak tanımlarlar.

Vejetaryen Olanlar Hangi Yiyecekleri Yerler?


Bir vejetaryen diyet çok sağlıklı ve besleyici yiyecek imkânı sağlayabilir, ancak kişinin yediği şey takip ettikleri diyetin türüne ve kişisel yiyecek seçeneklerine bağlı olacaktır. Vejetaryen adı altına giren biden çok diyet seçenekleri vardır;
  • Lakto-ovo-vejetaryenler hem etten hem de balıktan uzak durmaktadır, ancak süt ve yumurta tüketir
  • Lakto-vejetaryenler süt ürünleri tüketmektedir, ancak yumurta tüketmezler.
  • Ovo-vejetaryen olan insanlar yumurta tüketiyorlar, ancak süt ürünleri yok.
  • Et yemeyen bazı insanlar balık yiyecektir. Bu vejetaryen bir diyetten daha çok bir pescatarian diyeti oluyor. 
Vegan diyet tüm hayvansal gıdaları içermez.

Vejetaryen diyetlerinden bazıları uygulayan insanlar, beslenme ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olmak için yedikleri yiyecekler hususunda çok dikkatli seçimler yapmalıdırlar. Bazı insanların takviye ihtiyacı olabilir.

Vegan Diyeti

Gallup anketinin gösterdiği gibi, giderek daha fazla sayıda genç insan vejetaryen diyetleri uyguluyor. Bunu yapabilirler çünkü:
  1. Sağlık yararları getirir, 
  2. Daha ekolojik olarak sürdürülebilir bir seçenektir, 
  3. Kilo açısından daha çok yararlıdır, 
  4. Daha çeşitli bir yaşam tarzı seçiminin bir parçasıdır, 
  5. Her yerde yiyecek bulabilirler, 

Yukarıdaki gibi avantajlar sayesinde de vegan diyeti göz önünde bulundurulabilir.

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski