Bayramda Beslenme Önerileri ve Sağlıklı Kalmak

Bayramlar, kültürümüz ve geleneklerimiz adına çok özel günlerdir. Bu gibi günlerde eş dost ziyaretlerinde bulunur, bol bol et, çikolata, tatlı ve şeker tüketiriz. Ne var ki bunları yaparken istemeden de olsa dengesiz beslenmiş oluruz. Eğer bayramda yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmezseniz bunun devamı da gelecektir. Yani bir defa dengesiz beslenmeye alıştıktan sonra bu döngüden kurtulmak oldukça zor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına bayramda beslenme önerileri dikkate alınmalıdır.

Uzmanlar, bayramda beslenme önerilerine tatlı konusuyla başlamaktadırlar. 

Bayramda aşırı tatlı tüketmek, kan, kalp, tansiyon ve şeker hastalıklarına davetiye çıkarabilir; bu nedenle kendinizi bayram boyunca bu konuda sınırlandırmaya çalışın. Misafirliğe gittiğiniz yerlerde sırf karşı tarafı kırmamak için bol bol tatlı yemenin size acı zararları olabilir. Bu yüzden günde 3-4 parçadan fazla (bayram boyunca) tatlı tüketmemeye özen gösterin. Gazlı ya da asitli içecek oranını da maksimum 2 bardak ile sınırlı tutun. (yine bayram boyunca) Bayramdan sonraki dönemlerde bir süre tatlı ve aromalı içecek tüketmemeye özen gösterin.

Bayram günü kahvaltınızı normal bir şekilde yapın. 

Özellikle kurban bayramında yapılan en önemli yanlışlardan biri sabah kahvaltısında bol yağlı et tüketmektir. Bundan kati suretle kaçınmanız gerektiği, beslenme uzmanları tarafından da sık sık vurgulanmaktadır. Kahvaltıda birkaç dilim peynir, domates, zeytin, salatalık ve diğer kahvaltı ürünlerinden tüketebilirsiniz. Ayrıca 1 adet haşlanmış yumurtayı da unutmuyoruz. Kahvaltınızı iyi yaptıktan sonra gün içerisinde çok çabuk acıkmadığınızdan misafirliklerde tatlıya olan eğiliminiz düşük olacaktır. Bu da hem sağlığınız; hem de beslenme alışkanlıklarınız açısından son derece olumlu bir durumdur.

Bayram günleri, özellikle formda kalma, kas kütlesi kazanma ve zayıflama aşamasındaki kişiler için ciddi bir risktir. Bu kişilerin bayram günlerinde olabildikleri kadar disiplinli olmaları gerekir. Elbette bayramların normal günlerden bir farkı olacaktır. Yani bayram günleri boyunca biraz tatlı, şeker, kola ve çikolatanın zararı aşırı derecede olmayacaktır. Tabi ki bu kural, sınırınızı bilene dek geçerlidir.

Bayramda beslenmeye dikkat ederken şeker ve çikolata konusunda da sınırınızı bilmeye çalışın. 

Çok fazla şeker ve çikolatanın size getireceği fazla kiloları düşünerek bu isteğinizi köreltebilirsiniz. Bayram boyunca günde en fazla 4 - 5 adet şeker ve çikolata tüketmelisiniz. Bunun yukarısına çıkmanız durumunda istenmeyen kilolarla baş etmek zorunda kalabilirsiniz. Kırmızı et tüketimi de bayramda beslenme önerileri için son derece önemli bir noktadır. Kırımızı ette protein oranının yüksek olması, kas kütlesi kazanmak ve formda kalmak isteyenler açısından son derece önemlidir. Bu durumdaki kişiler, çok aşırıya kaçmamak ve yağlı kısımları tüketmemek koşuluyla kırmızı et yiyebilirler. Tüm bu önerileri özenle uygulamalı ve bayramda beslenmeye dikkat etmelisiniz. Bu şekilde daha iyi ve daha sağlıklı bir bayramı daha geride bırakabilirsiniz

Yazacaklarımız bu kadar. Sağlıklı günler diliyoruz.

Yorum Gönder

Yazı Hakkında Yorumlarınızı ve Sorularınız Bekliyoruz.

Daha yeni Daha eski